Lidt om øl / Øl typer
Skænkning af velanrettet øl
 

Eksempler på forskellig øl

Overordnet skelnes mellem tre forskellig typer defineret ud fra deres gæring:
  • Undergæret øl omhandlende gærtyper, der foretrækker kold gæring, koldere lagring og gerne lang tids lagring. Typisk kaldt lager eller pilsnerøl, men kan være mange andre
  • Overgæret øl omhandlende gær, der gærer ved højere temperatur og meget kortere tid. Den oprindelige type, der f.eks omhander ales, bitter, porters osv.
  • Spontangærede. Mere sjældne ihvertfald i Danmark - og smager meget specielt og mere surt. Bl.a baseret på gærstammer, men ikke har samme styr på da de fremstå naturligt, og kommer naturligt via øllets placering under gæringer (f.eks på et loft). Belgisk tradition, der typisk kaldes Lambic, men har andre navne når andet tilsættes som bl.a. krisebærvin, men kan også være andre gær skindgær eller mælkesyrebakterier.
Men der er rigtig mange varianter, meget at forsøge sig med. Øl er - eller kan men fordel, opdeles som et "periodisk system over øl-typer".
 
Nedenstående ses Humleportens Periodiske ølsystem opstilt med stile og begreber, som vi ser det.
 
Humle Portens opstilling (klik på billedet for stor størrelse, klik HER for download som PDF):
 
Humle Portens Periodiske Ølsystem
 
Vi har udviklet en udvidet version af ovenstående periodiske system med fuld beskrivelse af hver enkelt type og oprindelse. Det deler vi helt gratis som PDF fil ved at skrive til Humleporten og bede om det udvidede periodiske Ølsystem -. vores bidrag til ølverdenen foruden denne hjemmesiden, men også for at dele med andre entusiastiske øl-folk :-). For at kunne se indholdet kræves som minimum A1 udskrift.
Selvom der findes mange målemetoder til øl - og mange målemetoder er opfundet på grund af øl, er der ikke mange regler for navngivning af sin øl. Forskellige bryggerier bruger mere eller mindre fantasi-rige betegnelser og navngivninger for sine øl for at gøre dem mere attraktive på markedet. Og mange har spændende navne og etiketter!
 
Men mange har nok også ved en ølsmagning prøvet en øl, der som smag og type slet ikke svarer til den betegnelse, der er angivet på etiketten.
 
Det øl-periodiske system definerer nogle rammer i forhold til de målemetoder, man bruger for øl, således det trods alt indenfor nogle meget vide rammer kan defineres en vis standardisering - men siger mest og sukkerindhold, farve, gær osv., og ikke noget om hvordan dette er nået (f.eks om der er brugt sukker, majs osv. til opnåelse af sukkerindhold osv.) 
Håndbryggeriet Humleporten  | humleporten@gmail.com