Vores øl / American IPA
Den ekstra kraftige humlede American IPA er en alkohol mæssig mildere øl, men bitterheden fra humlen er markant. Ikke kun i smag og eftersmag, men hele duften har en stærk aroma af blomster og citrus. For at få fuld udbytte af denne duft vil et tulipan glas velegnet, der kan samle og frigøre denne herlige humleduft, hvor det er synd hvis glasset er fyldt helt!.

American IPA

Tidligere sejlede englænderne deres øl til kolonierne, da det var for varmt at brygge øl i troperne, ligesom der sjældent var adgang til råvarer. Den lange rejse og de svingende temperaturer under transporten medførte, at øllen ofte blev ødelagt under transporten, da man jo ikke kendte til pasteurisering og køleanlæg. Der opstod derfor et ønske om at få en øl baseret på den typiske anvendte pale malt, hvor maltindholdet og hermed procenten samt bitterheden var højere, således øllen kunne holde til den lange rejse til kolonierne, bl.a. Indien.

Fra 1780erne begyndte man derfor at eksperimentere med nye typer øl, der skulle kunne tåle turen syd om Afrika, men de fleste forsøg fejledet. Men en brygger ved navn George Hodgson fra London fik i 1790erne succes med en ny type ale, der havde et højt indhold af humle og alkohol procent grundet mere malt, og denne type kunne klare turen. Øltypen havde mange navne som Oktoberøl, Pale Ale forberedt til Indien, Indian Ale, Pale Indian Ale eller Pale Export Indian Ale. Typen blev dog først rigtig udbredt som type, da bryggeriet Samuel Allsopp & Sons fra Burton upon Trent, England i 1822 udviklet en stærkt humlet pale ale i stil med Hodgsons for eksport til Indien, der kom til at hedde India pale ale, bl.a. kendt fra en reklame i 1829 i Sydney Gazette and New South Wales Advertiser. På daværende tidspunkt var mange engelske bryggerier stærkt medtaget af Napoleons blokade af England, som specielt belastede handlen med de baltiske lande, og der var behov for at tænke nyt. Burtons India Pale Ale blev foretrukket af de handlende og deres kunder i Indien grundet Burtons særlige vand, der blev brugt i brygningen, men Hodgsons Oktoberøl har påvirket Burton bryggeriernes ide med at skabe klassikeren India Pale Ale (IPA). Mange bryggerier brygger fortsat fortolkninger af denne særlige øl fra Samuel Allsopp & Sons fra Burton, f.eks. Brooklyn East India Pale Ale, Marston’s Old Empire, Greene King IPA, Samuel Smith India Ale og McEwans India Pale Ale.

Burton var - og er et af det helt store ølområder i England, med adskillige bryggerier specielt omkring klosteret. Burtonisering er jo et helt begreb i engelsk øl, og betyder at man skaber en optimal mineral sammensætning af vandet til brygning. Selv i dag bruger stor set alle industrielle bryggerier kemikalier til at ændre vandet egenskaber for at opnå den bedst mulige udnyttelse af råvarerne, og hele denne idé stammer fra da bryggere i sin tid forsøgte at efterligne det fine vand fra Burton-Upon-Trent.

IPA har også en lang historie i Canada og USA, men her er typen udviklet som en særlig ekstra humlet art. Den moderne amerikanske IPA er typisk baseret på de nye fremavlede amerikanske humler som Cascade, Centennial, Citra, Columbus, Chinook , Simcoe , Amarillo, Tomahawk, Warrior og Nugget, der har kraftige citrus og blomster smag. Disse kraftige og meget humlede øltyper har skabt nye trend bl.a. med Dobbelt IPAer eller Imperial IPA, også kaldt San Diego pale ale med høj IBU og alkoholprocent, da oprindelsen kommer fra microbryggerier i San Diego County, Californien.

Humle Portens American IPA, Tomahawk er ekstra humlet øl som kendt fra Imperial IPA, men med en procent svarende til ordinære IPAer på 5,5%. Malten er baseret på pale malt, men der indgår også müncher og pilsner malt samt cara crystal for at forstærke maltsmagen.

Som humle anvendes de to amerikanske humle typer CTZ og Cascade fra egen humlehave. CTZ er bitter humlerne Columbus, Tomahawk og Zeus, der faktisk trods tre forskellige navne er samme humle, og da der her indgår Columbus og Zeus kaldes øllen Tomahawk. Grunden til at samme sort har forskellig navn skyldes ophavsret og patenter mellem Yakima Chief, Inc, og Charles E. Zimmerman, som oprindeligt producerede sorterne – to producenter: to navne. Zeus er en anelse anderledes, men ligner fuldstændig Columbus både som frugt og i smag. CTZ humlerne er tæt beslægtet med Nugget humle. I USA tales om "The three C's: Cascade, Centennial og Columbus. Cascade humlen er fra det store humleområde omkring floden Cascade i det Nord-vestlige USA, og er en særdels god humle til smag og aroma, hvis man gerne vil have citrus/mango nuancer frem. Cascadens duft forstærker vi med krydderurten Citronverbena.

Som gær benyttes den engelske Burton gær WLP023.

American IPA

Tomahawk er en højtydende, høj alpha-syre amerikansk bitterhumle med massere af florale indtryk. Tomahawk er en nyere humle udviklet i USA, og Tomahawk markedsføres og sælges også under andre navne som Zeus og Columbus. Samlet kaldes de også ofte CTZ humle, hvor handelsnavnet Columbus indgår som en af de "tre C'er" sammen med Cascade og Centennial som klassiske amerikanske humler

Amerikanerne har mange andre humlearter, og det er nok fra USA der kommer flest nye humle typer. I USA er det specielt nord-vest USA, der står for humleprodukton, hvor The Washington State Hop industri, beliggende ved foden af Cascade bjergkæden i Yakima Valley, er hjemsted for en af de mest frugtbare og produktive voksende regioner i verden, og her produceres ca. 75% af den samlede amerikanske humleproduktion. USA producerer 30% af verdens humle og 37 % af bittersyrene, og bl.a Cascade humlerne med sine hyldeblomsagtige/citrus/mango agtige smagsaramaer karakteristisk og yndet humle specielt i de stærkt humlede amerikanske øl.

Cascade er ikke så bitter som Columbus/Tomahawk/Zeus, men bidrager med smagsnuancer af frugt og citron, og specielt ved det at skabe en god duft er Cascade særlig god. Cascade humlen er opkaldt efter bjergkæden i Nordvest USA, hvor både hovedparten af den amerikanske humleproduktion foregår samt hvor forskningsinstituttet ligger.
 
Citronverbena stammer fra Chile og Argentina i Sydamerika, hvorfra den kom til Europa i 1700 tallet og Danmark i 1950erne efter sigende af Dronning Ingrid. En letløvet busk, der taber bladene om vinteren, men bladene har den fineste citronduft og smag at af alle de planter der dufter/smager af citrus. Den bevarer både smag og duft efter den er tørret, hvilket gør den helt fantastisk til te, potpourri, i marmelader osv., men gør den også velegnet i øl specielt hvis man ønsker stærke toner af citrus, hvilket vi f.eks gerne vil have i vores American IPA, der i forvejen via Columbus og Cascade humlerne har stærke citrus og frugt toner. Og da Citronverbena er fra Amerika er den jo oplagt at bruge i American IPA

En anelse Citronverbena tilsættes ved smagshumlekogning, men det meste tilsættes som tørhumle, hvilket vi oftest gør efter første omstikning. Her forstærker Citronverbena virkelig citrus duftene fra Cascaden, og der opstår en herlig, frisk og meget kraftig duft i skummet når man skænker sin øl.
 
Selvom der er lidt tvivl om årstallet for den første viking i Nordamerika er det vikingen Leif Eriksson (Leif den Lykkelige) og hans mænd, som angives som de første europæere, der nåede Nordamerika omkring år 1000 og overvintrede, ca. 500 år før Columbus. De fandt vej til det de kaldte Helluland og vinland, der ligger i det nordøstlige Canada og i dag bliver kaldt Baffin Island, og selvom det var varmere dengang end det er i dag var der koldt om vinteren. Senere sejlede han mod syd til Newfoundland, hvor bopladsen L’anse aux Meadows i dag er det eneste kendte vidnesbyrd om, at vikingerne prøvede at kolonisere Nordamerika. Afholder dog ikke os i Humle Porten til at synes, at de amerikanske humler er spændende og faktisk lidt er en del af vikingeland selvom de primært dyrkes på den anden side af kontinentet end hvor vikingerne gik i land og for en periode bosatte sig :-).

 
Tomahawk
Håndbryggeriet Humleporten