Perikon
”Naturens egen lykkeplante”
Planten:
Perikon (Hypericum) er en smuk flerårige løvfældende urt (eller halvbusk) med 40 – 60 cm opret og stiv vækst, og et kraftigt og dybtgående rodnet. Perikon er samtidig en fantastisk smuk plante med smukke gule blomster hele sommeren. Der er ca. 370 arter, som overvejende gror i tempererede egne, dog er der også flere arter i tropiske højbjerge. I Danmark vokser syv arter, hvoraf den almindeligste er prikbladet perikon, også kaldt Johannesurt (Hypericum perforatum) – og også den art, der er bedst. Alle Perikon planterne ligner hinanden med gule blomsterknopper og kronblade, der giver rødt farvestof – Hypericin, når blomsterne knuses. På engelsk hedder planten St. John Wort, på tysk Johanniskraut henvisende til at den blomstre omkring tidspunktet for Johannes Døberens fest i slutningen af juni. Perikon er en krydderurt, farvestof og lægeurt.

At sanke:
Perikon gror mange stede i Europa og vest Asien, og findes mange steder i grøftekanter og engarealer. Planten kan ligne mange andre planter med sine gule blomster, men de plette gule blomster er markante, og gnider man blomsterne eller knopperne bliver fingrene helt røde. Men også en smuk plante i haven med sine gule blomster fra juni til september.

Dyrkning:
Perikon er en nem plante at have i have og potte. Kommer år efter år med flotte blomster og særdeles brugbare blade og blomster (ja selv knopper). Lidt omstændigt at skille blade/blomst fra stilk efter tørring, men umagen værd.

Bruges til:
De u-udsprungne knopper (gule) bruges til fremstilling af smukke og velduftende kryddersnapse, ligesom tørret og knust perikon både blad, frø og blomst er et herligt krydderi, der dufter sødligt og smager fantastisk som en mellemting mellem basilikum, peber og estragon, og derfor velegnet på stege og steaks, pateer, pastaretter, i brød, i supper, the m.m. Perikon kan også erstatte timian – let sødme.
 
Perikon er særdeles velegnet som tørret krydderi, både blade og blomst. Perikon har dog i forhold til stængler små blade og små blomster, og stænglerne er endda ret kraftige og hårde. Ved tørring (og efterfølgende rensning) skal man passe på ikke at få stængler og smågrene med, der kan være ubehagelige i maden, hvorfor Perikon er en plante der tager lidt længere tid at tærre grundet denne rensning.

Særligt:
Perikon bruges også i naturmedicin, da bladene men i særdeleshed blomsterne bl.a. indeholder hyperforin og hypericin, der menes at være de aktive stoffer, som virker ved at ændre effekten af transmitterstoffer (signalstoffer) i hjernen som f.eks. serotonin, dopamin og gamma-aminosmørsyre. Dopamin er et signalstof i hjernens belønningssystem, der påvirker vores aktive søgen efter og trang til mad, sex og socialt samvær. Nikotin forårsager også frigørelse af dopamin i hjernen ligesom Euforiserende stoffer virker ved, at de frigiver dopamin i hjernen, men belønningseffekten aftager, jo længere misbruget står på, og hjernens biologi og mekanismer for lykke og belønninger bliver afgørende forstyrret. Derfor har perikon også efter sigende en gunstig virkning på inkontinens og mod depression, ligesom det har virkning på blodtrykker, hvorfor nogle (f.eks. i Tyskland) anvender perikum tabletter mod for højt blodtryk, mens andre (primært i England) advarer mod Perikum ved for højt blodtryk. Stoffet Hyperforin, der kun findes i prikbladet Perikon anses dog for at have en aktiv egenskab for depressionshæmmende foranstaltning, ligesom det indikeret en stigning i IQ (intelligenskvotient) og kortvarig lagringskapacitet som et resultat af forbedringen i hjernens ydeevne (sammenholdt placebo). Der mangler dog endegyldig bevis mod virkning, men Perikon bør dog ikke tages sammen med medicin. Men der er modsat ingen bivirkninger ved periokon. I dag bliver ekstrakt fra Perikon solgt under navnet ”Hyperikum” eller ”Perikum”, også kaldet “den grønne lykkepille”.
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk