Jod har den egenskab, at det farver stivelse mørk-violet nærmest sort, og når stivelsen ikke er omdannet til maltose (og andre sukkerarter) vil prøvemediet med stivelse blive mere eller mindre violet – i starten af mæskeprocessen derfor nærmest sort.
For at teste om man er færdig med at mæske og har fået omdannet al stivelsen til forgærbare sukre kan jod-testen gennemføres.
Man tager lidt urt op af maskekarret og lægger det på lys flade så farveskift tydelig ses. Skal være ren og gerne tæt på 20 grader, så tundt lag en fordel. Tilsæt et par dråber jod til urten, hvorpå det straks ses om mæskningen er slut: Når farven bliver sort, violet eller rød, er der stadig stivelse i det og processen skal fortsættes. Først når der ikke er farveændringer er al stivelsen blevet konverteret.
På samme måde kan en lille del af malten under mæskning tages op fra gryden og tilsættes en dråbe jod: Hvis farven skifter er der stadig stivelse i mæsken.
Jod er grundstof nr. 53 placeret i det periodiske systems 17. gruppe, opdaget i 1811 af franskmanden Bernard Courtois. Jon er et frit grundstof opbygget af toatomige molekyler og et fast violet stof med forholdsvis lavt smelte- og kogepunkt, således det allerede ved stuetemperatur er flygtigt. Jod er tungtopløseligt i vand, men opløseligt i ethanol og ether, hvor jod ved opløsning i ethanol bruges til desinfektion også kaldt jodsprit. Jod danner med stivelse et stærkt blåfarvet kompleks