ovs eller souce
Det helt unikke ved bøfsandwiches er sovsen. En unik og meget dansk ret, der desværre ofte undervurderes eller ringagtes sammenlignet med finere franske soucer. Det særlige ved den danske sovs er ikke så meget mængden (mængde skyldes det smager godt), men måden specielt den brune sovs tilvejebringes (som også kendt fra de fleste andre nordiske sovse). Reelt er dansk sovs blot jævnet (lidt mel) suppe, hvilket reelt siger en fon (masser af umami) baseret væske kogt op med vand, mælk, fløde og gerne øl (mørke og kraftige er særdeles velegnede). I tidernes morgen var det at koge retter stor set alttid måden - også brød (se f.eks. melboller i hønsekøds- og fiskesuppe), og ved dette kommer "affaldsvandet", der selvfølgelig blev brugt (madspild er en ny opfindelse!) som suppe tilsat forskellige ting eller som sovs via jævning. Men grundlæggende samme.
Sovsen kan smagsmæssigt forstærkes med krydderier, oste og/eller sukker/marmalader og faktisk også humle for at ramme alle smagsstoffer herunder bittert - men basalt er det en jævnet suppe, der serveres varmt. 'Suppe, steg og is' er derfor lidt samme i forskellig indpakning: Suppen går igen som sovs ved steg, men suppen som forret er derfor ofte valgt som variant f.eks som hønsekødssuppe - der reelt er samme suppe som jævnet f.eks bruges til tartelletter. Dansk sovs hænger derfor tæt sammen suppe, der klassisk i Danmark er en forret.
Denne danske sovs er meget i kontrast til franske og middelhavets soucer som f.eks. bearnaise og Hollandaise sauce, der på samme måde som kolde franske soucer som Mayonnaise, Aioli Sauce og lignende er baseret på smør (eller olier) samt æggeblommer gerne suppleret med bl.a. eddike og krydderier for at skabe nuancerne. Men i grund og bund ekstremt fede retter (serveres derfor også i mindre mængde) og aldrig specielt varme, da æggeblommerne ikke tåler høje temperaturer (under 70 grader). Middelhavets saucer hænger derfor ingrediensmæssigt mere sammen med desserter.
Om bøfsandwich reelt er en suppe med fyld eller en ret med rigeligt sovs (suppe) kan derfor anskues alt efter hvad man foretrækker - men uanset valg vil øl både i sovsen (kraftig gerne porter eller stourt typer) samt til retten (lys som lager, pilsner eller pale ale) være endda naturligt og velegnet.
|
|
De Brune Riddere
Tilbage i efteråret 2012 startede 'De Brune Riddere' med at smage og søge efter Danmarks Bedste Bøfsandwich for at kunne uddele prisen for at lave den bedste brune drønnert i hele landet: Bøfsandwich med brun sovs.
Stifter og formand for De Brune Riddere er Lasse H. Görlitz fra København, og de har en meget spændende hjemmeside (klik på billedet for at se).
|