Citronverbena
”Kongen af citrus-planter

Planten:
Citronverbena stammer fra Chile og Argentina i Sydamerika, hvorfra den kom til Europa i 1784 tallet, og til Danmark i 1950erne efter sigende af Dronning Ingrid. Citronverbena er dog desværre stadig lidt overset i Danmark. Planten er en letløvet busk, der taber bladene om vinteren, men bladene har den fineste citronduft, der overstiger alle andre citron planter som citron melisse, citrongræs osv.: Citronverbena er bare ”Kongen over citrusplanter”. Planten har en fantastisk kompleks duft af citrus, er det næsten umuligt ikke at blive betaget af sin Citronverbena

At sanke:
Citronverbena kaldes også nogle gange citronjernurt, der er i familie med den ægte jernurt, men ægte jernurt er modsat Citronverbena både uspiselig og smager grimt. Man kan ikke sanke citronverbena i Danmark.

Dyrkning:
Citronverbena er let at dyrke, og planter kan efterhånden købes mange steder. Når busken klippes kommer der tre – fire nye grene lige under hvor den er beskåret, og på den måde skabes en tæt busk nærmest et lille bonsai-træ. Normalt siger man at planten skal ind om vinteren, men står den afskærmet og i læ overvintre den let i Danmark og kan efterhånden blive en ret stor busk. Om vinteren ja ofte langt ind i foråret står planten gold som om den er gået ud, men tålmodighed: Den kommer stærkt, og klippes den løbende får man en fantastisk flot, tæt og at særdeles velduftende busk. De små hvide blomster kommer sene og er hverken udseende mæssigt og smagsmæssigt det vigtigste.

Ligeledes er det let af lave nye planter ved at tage stiklinge ved at klippe skud af og sætte i vand.

Bruges til:
Citronverbene bevarer både smag og duft efter den er tørret, hvilket gør den helt fantastisk til the, i vand, snaps, potpourri, i marmelader, i cremer, gele, salater, slik og som krydderi. Bladene kan bruges som pynt på kager og desserter, ligesom de kan kandiseres eller snittes, og bruges med sukker i bagværk. Friske blade er også fantastiske som fyld i fisk på grill og som pynt (og smag) på rejecocktail, stjerneskud osv. Blade og blomster kan også fryses ned i isterninger og bruges i drinks.
 
Citronverbene er både velegnet frisk og til at tørre.

Særligt:
Normalt indeholder citronpeber salt, citronskaller, peber samt surhedsregulerende midler, ofte tilsat sukker, stivelse, paprika, hvidløg, vegetabilsk olie, løg og aroma. Tørres citronverbena bladene f.eks. i en dehydrator, i en ovn eller hænges et lunt sted, kan blade klippes og måske blandes med andre krydderurter og hermed skabes fantastiske citronduftende blandinger f.eks. til fisk, skaldyr, fjerkræ. Ved at lave en blanding af citronverbena, perikon, kvan og eventuel mild chili have et fantastisk og helt naturligt citronpeber. Ofte kombiner jeg citron verbena med stevia samt orange verbena, der er en verbena som citronverbena med lidt bredere blade og appelsin nuancer, der gør citronpeberen mere frugtig.
Citronverbena
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk