Vores øl / Klods Hans - en Bock
En bock øl er en undergøret øl, der med kan drikkes af pilsnerglas, men krus som bl.a. også kendt ved oktoberfest og denne fests ¨'en Mass' velegnet. Endelig er pokaler meget velegnet til bock og dobbelt bock.
 

Bock - gedebuk

Humle Portens eneste standard undergærede øl er en Bock øl som kendt fra årstidsøl. Et type med mere af det hele.
 
Undergærede øl baseres på gæren, hvor gæren ved undergær modsat overgær mere går til bunden. Men den største forskel mellem overgærede og undergærede øl er som brygger den lavere gæringstemperatur samt den lange og kolde lagringstid. Samtidig er undergær også bedre til at udnytte sukkerstofferne i malten, hvorfor undergærede øl også giver højere udbytte end overgærede, men samtidig er de også mindre smagsfulde og kan virke "tyndere". Skal der drikkes mange øl vil undergærede øl også klart være at foretrække. Bock øllen bør nydes kold, 7 - 12 grader. Bock øllens styrke er, at den går fint til næsten alle lettere retter som fisk, kylling, salater, vegatarretter, salater, brød, smørrebrød og ikke mindst til hygge i festligt samvær med andre som Oktoberfest.
 
 
En art af undergærede øl er hvor der "er mere af det hele" - den "sparker røv" som man siger som en gedebuk der sparker, derfor navnet bock=gedebuk.
 
Gedebukken har også sin historie i Danmark, nemlig fra H. C. Andersens eventyr fra 1855: Klods-Hans:
 
Kongedattaren havde bekendtgjort, at hun ville have en ægtemand, der kunne tale for sig.  En gammel herremand på en gammel går havde tre sønner, to af dem var meget belærte og selvoptagne, og herremanden havde givet dem en hest hver. Da de skulle afsted til kongedatteren red de på hver sin fine hest, men der var ingen hest eller noget til den ulærte tredie søn Klods-Hans: 
"Fader, lad mig faae en Hest!" raabte Klods-Hans. "Jeg faaer saadan en Lyst til at gifte mig. Ta'er hun mig, saa ta'er hun mig! og ta'er hun mig ikke, saa ta'er jeg hende alligevel!
"Det er noget Snak!" sagde Faderen, "Dig giver jeg ingen Hest. Du kan jo ikke tale! nei, Brødrene det er Stads-Karle!"
"Maa jeg ingen Hest faae!" sagde Klods-Hans, "saa ta'er jeg Gedebukken, den er min egen, og den kan godt bære mig!" og saa satte han sig skrævs over Gedebukken, stak sine Hæle i Siden paa den og foer afsted hen ad Landeveien. Hui! hvor det gik. "Her kommer jeg!" sagde Klods-Hans, og saa sang han saa at det skingrede efter.
 
OG historien ender med, at Klods-Hans svarer og vinder det hele:
"Og saa blev Klods-Hans Konge, fik en Kone og en Krone og sad paa en Throne, og det har vi lige ud af Oldermandens Avis - og den er ikke til at stole paa!"
 
Ikke en prangende øl, men en ærlig øl med meget omhu og masser af tid som at ride på en gedebuk.
 
Undergæret øl af bock og dobbelt bock typen er også en type, der er kendt fra fra Bamberg, oktoberfest i München og vores egne årstidsøl i Danmark som julebryg og Påskebryg. Der er flere historier om oprindelsen, men den der oftest refereres til er at bock-øllet har sin oprindelse i den Nordtyske by Einbeck, via dialekter fra Ainpöck, til Oanpock og til sidst som i dag til Bock. Dog er dette ikke sikker - faktisk bryggede man overgæret langt op i tiden i Einbeck. Den første bock som vi kender den blev brygget af Paulaner munkene i 1587.
 
Saflager W-34/70 er en beømt gærstamme fra Weihenstephan, der er en af de mest brugte gærstammer til undergæret øl. Den har en middelgod Attenuation, alkoholtolerance på 10,5 % og høj Flokkuleringsevne. Gæringstemperatur på 9-15°C, idealt 12°C
 
 
 
Bock
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk