Øl brygning / Måle enheder
In WINE, there is wisdom
In BEER, there is freedom
In WATER, there is bacteria

Måling og målemetoder

Når man vælger og smager på en øl er der nogle generelle forhold, der har betydning for ens valg og ens oplevelse ved at drikke øllen:

- Type. Her skelnes typisk mellem overgæret (ale og porter/stout typer) og undergæret (pilsner, lager og bayern typer)

- Bitterhed

- Alkohol procent

- Farve

Dette er også det man har mest fokus på ved brygning af øl!

Endelig er der nogle, der måler ph værdien - mest under mæskningen. For optimal enzymatisk proces i sin mæske er det med at have styr på sin ph værdi i mæsken, der gerne skal være 5,2 - 5,6. Ph værdiene reguleres normalt med citronsyre eller mælkesyre, men der er også malte der kan indgå. En færdig øl har en ph på mellem 4,1 og 4,6-
 
De parametre, der for de forskellig øl sigtes mod at opnå ses af det øllenes periodiske system som ses nedenstående - klik for at se større.
 
Øl Periodisk System
Faktisk blev ph skalaen opfundet i forbindelse med øl for 100 år siden - i 1913 af daværende leder for Carlsberg Laboratoriums kemiske afdeling, Professor S.P.L. Sørensen, der blev ansat som laboratoriets forstander i 1900. Siden er ph skalaen blevet alle-mands eje.
Håndbryggeriet Humleporten  | humleporten@gmail.com