Håndbryggeriet Humleporten er et bryggeri, hvor vi leger med det at brygge øl, hvilket betydet at alt normal anstændighed og alt der hedder økonomisk ansvarlighed er tilsidesat. Hvis vi bare indkalkulerer bare en minimal timeløn i vores egen humleproduktion, urteproduktion samt malteproces ophører alt fornuft, og det samme gør sig gældende for vores udstyr. Men jo ikke derfor vi brygger – vi brygger fordi det er sjovt, fordi vi elsker at eksperimentere, men mest af alt fordi vi hygger os gevaldigt med det .Nedstående beskrivelse af vores udstyr i vores bryggeri omhandler dels en gennemgang af vores vej til det vi har i dag samt de erfaringer,vi har gjort os, og endelig lidt om vores fremtidsplaner. Måske har du andre erfaringer - og ideer (så hører vi gerne fra dig), men håber også dette er brugbart for dig (billeder under construction).Anlægget er bygget mobilt. Dels for at vi kan brygge både syd for Aarhus og syd for Aalborg, hvor vi har vores bryggesteder, men også fordi vi kun brygger lejlighedsvis og derfor sætter bryggeriet ”til side” når vi ikke brygger. Derudover forsøger vi at sikre en let rengøring, vi bruger udelukkende fødevaregodkendte materialer samt arbejder med modulopbygning, således hvert enkelt del kan ændres, ombygges og udbygges. Og det hele er bygget så vi kan flytte og lyfte det: Derfor en 56 liters mæskegryde - stor nok til ret fin effektivitet, stor nok til at begge bryggere får en "god portion øl", men ikke større end vi kan løfte den, kan håndtere den ved rengøring og endelig behøver vi ikke hejseudstyr/kran, hvilket for os bare er vigtigt.
Selve
bryggeanlægget er stærkt inspireret af ”Brutus Ten” systemet, bestående af tre kedler: En til vand, en til mæsk og en til urt-kogning. Modsat Lonnies version af Brutus Ten er vores system ikke bygget op på én platform eller fælles bord, og vores mæskegryde styres med el, der er mere præcis, lettere at styre og faktisk mere velegnet til præcis styring af mæskegryden end en alt for hysterisk og unødvendig gasopvarmning (efter vores opfattelse)! Modsat giver det god mening at bruge gas til urt-kogning og vandopvarmning, da der her er brug for meget effekt.
Valsning:Vores valsning er præget af at vi bruger mange forskellige malte endda også vores egne spirrede, tørrede og ristede malte. På vores motor til valsen har vi en håndreguleret frekvensomformer, således vi kan regulere omdrejningstallet samt vende omløbsretning (sidste mest når vi rengør). Det er bare en god egenskab, da vi leger en del med hastigheden når vi kværner (valser). Vores første kværn var en to-valset drevet med håndsving eller boremaskine – her vi opdagede hvad hastighed faktisk betyder for at få en fin valsning (hastighed er ikke godt her – snarere modsat). Denne er udskiftet til en 3 valset med gearet træk på alle valser, to øverste valser med riflet mønster med kornindkoblede geartænder i enderne på de øvre ruller gennem 9 positioner, der giver trin regulering på 0.01 mm på hver klik. Den tredje valse er glattere for at reducere skaller på skallen, og den justerbare anden spalte kan derfor lettere åbne skaller med mindre skader og adskille den fra stivelsen, hvilket giver højere bryggereffektivitet. Gør også vi kan valse vådt og væddet malt uden problemer, der jo giver markant højere effektivitet. Alle valser ruller i SAE-841 bronzelejer, hvorfor en 0,18 KW motor faktisk kan trække valsen.
Selvfølgelig var vores to-valse kværn god nok – og førhen gjorde vi ofte det at vi kørte vores malt igennem to gange med forskellig valseafstand, og det fungerede fint. Men tre valse er bare en dejlig ting ligesom det at valserne er gearede (alle valse trække i gearet system og ikke kun en med træk og en medløber), og vi synes selv det giver et bedre resultat selvom det med vores begrænsede produktion kan være svært at eftervise en øget effektivitet.
Tilsvarende har vi i vores bryggeri en gammel elektrisk
kaffemølle (SikJet på fod af teaktræ fra Schrøder & Jørgensens Eftf A/S, København - virkelig gedigen maskine og flotte detaljer), der på alle måde bare er en gennemført teknologi hvor alt er overdimensioneret. Motor med remtræk som gearing, og alt gennemført dansk kvalitet. Men hastighed kan ikke stilles, og til valsning af malt giver det en alt alt for fin formaling selv på groveste indstilling. Den Gamle Bys bryggerlaug osv. har dog tilsvarende, så kan jo stilles, men for mæsk mener vi ikke denne langsgående valsning er optimal – for meget kværning . Vi bruger derfor primært kaffemøllen til kværning af andet end valsning af malt, f.eks. vores ristede kastanjer, bog og agern og frø.
Brygning kræver
vand – faktisk masser af vand både til selve bryggeprocessen og til rengøring. Vi har opbygget vores eget bord hvortil alt tilsluttes og hvorfra vi styrer vores vand. Dels er der vask til rengøring ligesom vi har installeret instant heater vandhane – en gang imellem er det dejligt at have lunt og varmt vand bare til rengøring. Også her vores køler til urt sidder, for den kræver kold vand, men vi har opbygget det således, at kølevandet (der faktisk efter køling er pænt varmt!) genbruges til vores næste bryg samt til endelig rengøring, således vi både energimæssigt (effekt og gas) samt vandforbrugsmæssigt virkelig har optimeret vores forbrug.
Endelig har vi brug for rengøring, hvorfor der også er slange med mulighed for øgning af vandtryk for effektiv rengøring, alt sammen installeret på det rullende bord som en ”styreenhed”. Virkelig bare en god ting at have, men selvfølgelig ikke nødvendig. Størrelse – ja lidt tilfældigt. Et superbord vi havde… og nu vores
'styrepult'.
Slanger: Alle vores slange er fødevaregodkendte, mange silikone men ellers Alfotech´s fødevare godkendte slange også til vandforsyning. Jo dyrere (meget dyrere!) end almindelige haveslanger, men i vores optik ikke et sted man skal spare – jo en årsag til at de er godkendte og haveslanger er ikke godkendte til drikkevand. På samme måde er alle vores slange med Nito Rustfrie lynkoblinger, lette at skifte rund men også lette at rengøre effektivt efter brug og hænge et sted hvor de ikke står med væske. Når man kun brygger ”en gang imellem” er det at kunne adskille og det at kunne samle let igen guld vejr. På næsten alle vores maskiner og udstyr sidder hanstikkene, på næsten alle vores slanger sidder hunstikkene. Jo hunstikkene, der har lejer og bevægelig dele og da slanger efter brug tages af og lægges i blød og rengøres bliver denne del jo effektiv rengjort klar til næste gang vi skal bruge udstyret.
Mæskegryden er essentiel for effektiv mæskning og her vi virkelig lægger "håndarbejdet". Vores mæskegryde er en Blichmann Engineering 56 liters mæskegryde. Blichmann Enginering laver noget fedt kram – på flere områder noget af det bedste på markedet, men ulempen er at det trods en forholdsvis ret høj pris bare ikke altid er helt gennemtænkt - eller meget "amarikanske". Deres gryder er i en klasse for sig med unikke detalje til trods for at de "kun" bruger AISI 304 rustfrit stål (hvorfor ikke lige ofre det mere på en gryde i den prisklasse og lave det i AISI 316), men det at gryden er lavet i et stykke gør rengøring lettere, da der ikke er svejsninger. Ulemper er naturligvis, at der ikke er tykkere bund eller bund med kerne, da det ville gøre gryderne velegnet til induktion – men tydeligt ikke Blichmann’s mål.
På siden af gryden er der et kraftigt borosilicat glas beskyttet af en ramme i rustfrit stål med lasergraveret graduering af indhold (man skal selv omdanne talleen til liter, for amerikansk), og her kan man dels se væskeniveau samt farve på øl – fiks detalje og så er det OK der kræver lidt ekstra rengøring (har de faktisk gjort let). Dykrøret på undersiden er også super smart da det giver let og effektiv tømning af urt under og efter mæskning – specielt når man bruger selvsugende pumpe. Endvidere har gryden Cool Touch greb, så man kan flytte gryden uden at brænde sig, hvilket tit er rart. Endelig leveres gryden med Blichmann’s tappehane og termometer, der er helt i særklasse. Men det helt unikke er deres falske bund: et knastluftsdesign, der er en hybrid af en perforeret falsk bund og en slidsmanifold, der kombinerer de mest fordelagtige kvaliteter i begge stilarter for at bidrage det bedste fra begge teorier – ret stærkt og sikrer en super mæskning uden at presse urt gennem sider og bund. Vi har indsats vi kan bruge – og bruger når vi kun laver en bryg, men vi føler klart vi får det bedste resultat når vi mæsker direkte i gryden
Vi har bygget Blichmann gryde lidt om med bl.a. en studs for let montering af slange til mæskning samt spargling, hvorpå vi også har sat fordeler plade så den cirkulerede urt fordeles ud over hele fladen i toppen. Ligesom har vi monteret skifteventil for let skift mellem mæskepumpe og tømme pumpe, og gryden er forsynet med flere termometre så vi kan følge temperaturen flere steder i gryden.
Som styring af temperaturen på vores mæskegryde har vi opbygget stabil og sikkert bordplade med en
kogeplade med 3000 W kogeplade (for at kunne bruge 230V/13 amp). Denne styrer vi dels ved indstilling i 6 intervaller, dels via PID styring, men PID styringen bruger vi sjældent, da vi kender gryden (samme indhold hver gang) samt kogeblusset effekt, hvorfor manuel styring efterhånden er blevet foretrukket. Vi arbejder dog på at ændre kogeplade til en 3000 W induktionskogeplade og samtidig lave ny kunstig magnetisk bund på Blichmann gryden.
Mæskning er vigtigt for vores bryggeri, da varmepladen er i bunden (hvor der er urt og ikke mæsk). Derfor er det vigtigt at recirkulere urten, og vi tjekker både temperaturen i mæskekarret, urten i bunden og urt i top som vi mæsker med – og sikre vi både kan holde temperatur og lade temperaturen stige i de intervaller vi har defineret. Normalt styrer vi vores temperaturer via mæskepumpe, men når vi har behov for kraftige intervaller har vi lavet vores eget RIMS system, hvorved vi kan arbejder med 5500 W for skabelse af intervallerne. RIMS systemet (gennemstrømning) er hurtigt både at koble ind og slukke, og RIMS systemet er også effektiv til at holde temperaturen og lave små skift.
Vores
mæske pumpe er et kapitel for sig: Vi startede som mange andre med en simpel centrifugalpumpe (en akvarie pumpe), men dels er disse sjældent fødevaregodkendte, dels bidrager de med alt for hysterisk proces med alt for meget ilt. Derfor gik vi over til medicinsk peristaltisk pumpe (slangepumpe med indbygget frekvensomformer), der fungerer godt, men den tynde slange giver os nogle gange problemer med at suge partikler op (rense urten) samt giver for lidt flow, hvilket dog kan suppleres med manuel mæskning. Derfor har vi modificeret og fået fremstillet en
lobepumpe i AISI 316 rustfrit stål, hvor den store 0,5 kW motor er forsynes med en frekvensomformer, så vi kan regulere flowet.
Lobe pumpe, eller roterende lobe pumpe, er en fortrængningspumpe, der ligner gearpumpe, men loberne er designet til næsten at mødes uden at de rent faktisk rører hinanden og skaber en blød overgang. Derved opnås en skånsom pumpning af sensitive medier, hvor der et minimum af pulsationer og dermed et minimum af beskadigelser af partikler og cellekulturer, hvorfor lobepumper er optimale til proces- og fødevareindustrik. Da lobepumper kan klare høje temperaturer er den velegnet til CIP rengøring, som er vores foretrukne metode for rengøring.
Fordelene ved en lobe pumpe er at energiforbruget er lavt, selve pumpen er lille og kompakt (vores motor og gearkasse dog pænt stor). Vores lobepumpe har to lober, og kan kun pumpe i én retning selvom vi kan vende retningen når vi rengør. Løbepumper kan tåle at køre tør i kortere perioder, men jo sjældent dette opstår ved mæskning.
Lobepumper er geniale til let bearbejdning af væsker endda også hvor der er partikler i væsken som man jo ofte har specielt i starten ved mæskning, hvor partikler er kommet gennem bundsien. Her kører vi med lav hastighed i vores lobepumpe således partikler (malt-dele) beskadiges mindst muligt samtidig med at urten tilføres mindst muligt ilt. Efterhånden øger vi hastigheden, dels for temperaturstyring, dels for at sikre mæsken i gryden filtrerer vores urt bedst muligt så vi får en flot, ren og optimal urt. Derfor giver lobepumpen nærmest en perfekt mæskning: let og blød cirkulering, suger perfekt de partikler, der er kommet gennem den falske bund op og recirkulerer dem og kan håndtere både stor og lille flow. Men også en endda meget dyr løsning, så man skal tænke sig godt om og være lidt nørded inden man som håndbrygger begiver sig ud i sådan en investering. Jo ikke nogen hemmelighed, at pumpeeffekt er en endda meget stor "byrde" ved brygning, og jo flere tanke man har jo mere skal der pumpes. Mæskepumpen er den der kører mest - så en dejlig følelse den kører særdeles økonomisk.
Vores urt-koge gryde er en ekstra tykbundet 70 l gryde (bare en fordel denne er større end mæskegryden - for ved kraftig kogning skummer det en del!) vi har opbygget med studs og termometer, da vi gerne vil følge kogetemperaturen, der jo siger meget alt efter sukker indhold. Urt-kogning kræver effekt – og meget, for må gerne koge kraftigt. Vi har ikke trykgryde, men har låg på specielt under urt-kogning, således der er effektiv humleudnyttelse (vi arbejder på at forsyne vores urt-grydes låg med vacum pumpe - men på ønskesedlen :-)). Humle og krydderurter tilsættes i AISI 304 indsats, hvor vi har to: Dels en der fylder 1/3 og en der fylder 2/3 af urt-grydens diameter, og mest den store vi bruge. Efektiv måde, og gør bare rengøring og skift så meget lettere.
For sikring af hurtig opvarmning og kraftig kogning har vi en
Blichmann Hell Fire Burner, der er en unik frembringelse fra Brichmann, og efter vores vurdering p.t. den bedste brænder på markedet. Hell Fire Burneren har dual mode kapacitet, der giver mulighed for at skifte mellem High Efficiency mode (80.000 BTU'er) og HellFire mode giver 140.000 BTUs svarende til 41 kW – 14 gange så meget som vores kogeplade. Så det virker….
Hell Fire Burneren indstilles let via luftstyring for at give en perfekt blå flamme og ikke som kendt ved mange andre brændere, der giver gul flamme og mere sod end varme. Eneste ulempe er at den er ret følsom over for vindstød, og selv den medfølgende skærm kan ikke helt modvirke dette. Vi har suppleret den med super låsebare hjul (vores anlæg er flytbart) og sikret indstilling så urt-gryden står utroligt stabilt på Hell Fire Burneren, ligesom vi har gasregulator uden modstand.
For at pumpe mellem gruekedlen (til varmt vand) og mæskegryden, mellem maskegryden og urt-gryden samt fra urt-gryde via køler til fermenteringsspande har vi fået fremstillet vores egen
peristaltiske pumpe, skabt og styret til at flytte fra 10 - 12 liter i minuttet. Det er det vi kan køle med vores pladekøler og den vandmængde, vi har til rådighed, hvor 50 liter urt er kølet på 5 minutter. Peristaltiske pumper
(slangepumper) fungerer efter det peristaltiske princip og er kategoriseret under det der kaldes positive pumper (her indgår også bl.a. membranpumper, loberotorpumper, lamelpumper samt tandhjulspumper). Slangepumper bruges typisk i udstyr til hospitaler såsom blodpumpe og pumpe til dialyse og vi har også sådan pumpe til at mæske samt påfyldning af flasker. Slangepumper arbejder sterilt bl.a. også fordi der ikke er pakkedåse, og gør det galt skal slangen barer skiftes, og den skånsomme pumpning gør at slangepumper kan flytte stor set alle medier endda også partikelfyldte medier, hvor andre pumper hurtigt vil gå i stykker, bl.a som beton, mudder, syre, slamvand, maling. Inden for fødevarer og farmaceutiske produkter har slangepumper virkelig sin styrke og bruges bl.a. til til honning, marmelade, æggehvider, yoghurt, valle, fedt, iscreme, mælk tandpasta, shampoo, sæbe og creme, ligesom de endda kan bruges også til levende fiskeyngel.
Større slangepumper med valg af rette slange er bare en super løsning med fantastiske suge egenskaber og med mulighed for at skabe et højt væsketryk. Trods slangepumpens enkelthed kræves forholdsvis stor motor, og løsningen er ofte væsentlig dyrere end excentersnekkepumpe, hvorfor de fleste reelt vælger sådan løsning alene af hensyn til pris.
Slangepumper levere både super tryk og sug, kan køre i begge retninger (hvis man kan vende strømmen), har en utroligt simple opbygning, er lette at vedligeholde (skal bare skifte slange hvis der sker noget), og slangepumper kan sagtens tåle at køre tør, hvorfor det er muligt dels at tømme helt ud og muligt at pumpe luft for effektiv rengøring.
Vores fremstillede slangepumpe (peristaltiske pumpe) er fremstillet i AISI 304 og AISI 316 rustfrit stål selvom der ikke er nødvendig – væsken er i slangen, men bare godt den ikke kan røste. Dertil har vi skaffet en stærk 750 W motor, der er gearet via remtræk, da vi her ikke har brug for at variere pumpemængde.
Slangepumpen bruges også efter brygning til at skylle alt igennem med kogende vand – virkelig effektiv da den er selvsugende og kan pumpe/suge lige godt i begge retninger, således det er let at skylle alt effektivt igennem efter brug og endda pumpe igennem med luft, så der ikke står luft i systemet. Effektivt og hurtigt!
For styring af kølevanden har vi i sløjfen installeret en Danfoss AVTA termostat ventil til proportionalregulering af flowet afhængigt af indstillinger og følertemperatur. Føleren er i den gennemstrømmende urt, og termostaten styrer mængden af nødvendig kølevæske (vand) for opnåelse af ønske temperatur, for os 28-29 grader. Særdeles effektiv, og når først termostaten er indstillet (Danfoss produkt – og virker bare!) rører vi den ikke – kører hver gang så vi har perfekt urt-temperatur uden brug af mere vand end højst nødvendig. Retur kølevandet er varmt – endda ret varmt for vi har ikke større flov end nødvendigt, hvorfor dette sendes til gruekedlen som forvarmning vand til næste bryg – og ved sidste bryg haves varmt vand til rengøring.
Til køling har vi igen valgt en Brichmann Engineering produkt: Therminator. Dette er virkelig en skrap sag, hvor vi kan køle 50 liter urt på fem minutter, og umiddelbart efter køling tilsættes vores gærstammer. Vi har eksperimenteret med mange forskellig kølesystemer som køling i kold rum, urt i spænd med kold vand, modstrømskølere (slange), og dette er virkelig et af de steder hvor investering giver mening: Kølehastighed har bare stor betydning for øl-kvalitet (noget vi jo kender fra mange andre fødevare: frosne grøntsager sundere end friske, lynkølede rejer bedre end lade marinerede osv.). Alle dele i Therminator AISI 316 rustfri stålplader og fittings (syrefast), paneler for køling er loddet sammen med rent kobber i en ilt fri ovn uden potentielle lækager som en pakningsenhed, hvilket er absolut det ultimative for effektiv køling! En hage er at den ikke kan skillet ad for effektiv rengøring, men kølere der kan skilles ad har det også med at blive utætte. Vi skyller vores køler igennem med kogende vand (CIP) efter brug i begge retninger (derfor vigtigt at have selvsugende pumpe), blæser den tør med varm luft og endelig har kobber to væsentlige egenskaber: uhyggelige gode varmeledere (effektiv køling) samt bakteriedræbende. Ved første bryg bruger vi som start en smule varm urt til lige at skylle Terminatoren igennem inden vi sætter køling på.
I gennemstrømningssløjfen for urt har vi fast monteret Blichmann Engineerings ThruMometer, der bare er en super angivelse af om vi har rette temperatur – hvis den stiger er der jo noget galt. Tilsvarende har vi temperatur følere på returvanden – bare fordi vi gerne vil vide det, alt monteret på vores bord således det sidder fast let læseligt sted og vi ved hvor vi skal kigge.
Til opvarmning af brugsvand (når vi laver lyse øl koger vi altid vandet kraftigt inden vi bruger det – nogle gange to gange) har vi en almindelig rustfri gruekedel. Fungerer fint selvom det ikke er en Hell Fire Burner (ca. 10 kW effekt), men bruges kun til at lave brugsvand, og da vi bortset fra start har forvarmet vand er det kun for at supplere.
Vores system er som sagt meget inspireret af det system der kaldes Brutus Ten brygsystem – og som også er det Brichmann Enginering udvikler efter da hovedparten af i hvert fald amerikanske microbryggere bruger. Brutus Ten er et brygsystem med tre kedler (oftest beskrevet med tre gasblus da grundlæggeren jo var gasmand, men vi kombinerer med el hvor det giver mening):
1. En gryde til varmt vand både til brug for varmt vand til næste bryg og til at sparge med, men også for skabelse HERMS system med returneret af urt under mæskning gennem dette varme vand for opvarmning af urten inden den risles over urten). Vi bruger ikke HERMS men RIMS, men RIMS suppleres med varm sparge vand fra gruekedlen. Ved at have god tid til at koge vandet kan vi koge vandet effektivt inden brug, hvorved kedelsten udfældes og vandet af-iltes, der jo tydeligt ses ved at vand syder og bobler mindre når vi koger det anden gang, da den luft som oprindeligt var opløst i vandet er blevet kogt ud (i øvrigt en myte at vand ikke må koges to gange!)
2. Mæskegryde – her har vi el da temperaturstyring er både svær og vigtig og el er bare lettere at kontrollere end gas. Ved at have mæsk i særskilt gryde kan denne gryde optimeres mod sikker temperatur styring i de intervaller (PID styring), der ønskes for ind-mæskning, mæskeprocessen kan optimeres og filtrering kan effektiveres. Specielt mæskegryden og forfinelse af temperaturstyring er noget vi løbende udvikler på, og virkelig her vi mener ’håndbrygger’ giver mening, da vi her virkelig kan lege med vores mæsk og urt på en måde ingen industrieller eller selv store bryghus kan
3. Urt-kogning – hvor vi bare gerne vil have effekt (derfor vi har en Hell Fire Burner). Vigtigt hurtigt at komme op i temperatur så humlen kan tilsættes. Ved at urt-koge i særskilt gryde kan denne optimeres mod kraftig varmetilførsel for optimal urt-kogning endda noget over 100 grader (sukkervand) ligesom sikring af korrekt dampafledning kan gennemføres.
Ved brygning i tre gryder, hvor der altid er varmt vand for ny bryg og hvor mæskning og urt-kogning gennemføres parallelt, tager det godt ca. 1½ time pr. bryg i gennemsnit, hvorfor det på samme dag er muligt at lave flere bryg (rengøringen er jo den samme). Når vi har mæsket ca. 45 min tager vi halvdelen af urten ud for urt-kogning og spargle op mæskegryden op. Urt-kogningen er nu i gang med bitterhumle med ret stærk urt, og efter en halv time tømmes resten af urten fra mæskegryden til urt-gryden, hvorpå vi er klar med ny malt til næste bryg. Oftest laver vi 4 - 7 forskellige bryg ved hver bryggedag, for jo dejligt at have forskellige øl i sit bryggers. Vores mæskegryde er 56 liter, og alt efter ønske til procent i vores øl får vi mellem 40 og 65 liter øl pr bryg, super størrelse når vi typisk er to der ’deler i porten’.
Vi arbejder altid med gærstartere, som vi selv laver i god til. Har tilstrækkeligt mange kolber, der bare er gode at have: Let at ryste/ilte effektivt og lille hul i toppen for potentiel skade af bakterier. Vi har også magnetomrører, men den bruger vi aldrig mere – kan ikke se forskel, og p.t. har vi aldrig prøvet at en gæring ikke vil gå i gang
Som de fleste andre håndbryggere bruger vi plastspande til fermentering, hvilket fungerer fint, men ingen tvivl om at der på vores ønskeseddel står temperaturstyrede unitanke – men det er næste step.
Vi omstikker altid mindst en gang og for de lyse øl pisker vi æggehvide med ved 2. omstikning. Når vi sætte på flaske eller fustage bruger vi altid honning til karbonering for at skabe naturlig gæring. Vi vælger honningtype efter øltype, og honning er bare et mere naturligt produkt, og igen vælger vi efter hvad vi synes er bedst, ikke billigst. Honning er primært en monisakkarid (glukose og fruktose), men jo også ’aktiv’ hvorfor vi inden i karbonering opløses honningen i kogende vand. Men vi bruger dog også kunstig CO2 til vores lyse lagerøl. Her har vi igen et Brinchmann Engineering produkt – deres Beergun, der igen er et gennemført produkt for effektiv CO2 tilsætning og fyldning fra bunden uden ilt og skumdannelse.
Humleporten er et håndbryggeri, for hele anlægget er bygget op i hånden og trods vi har særdeles meget måleudstyr og automatik gør vi en dyd ud af at arbejde med vores bryg. Det betyder også vi hele tiden måler bl.a.:
- Måler vi løbende temperaturer ud over de temperatur måler vi har installeret i vores proces udstyr og tanke. Det er både indikerende infrarøde termometre samt præcise pt100 følere for at følge, se og lære
- Sukkerindhold. Her måler vi løbende, hvorfor alle vores målere har ATC. Vi har dels optisk (refraktometer) og digital refraktometer (Hanna), så let hele tiden at følge udvikling og sikre vi når den procent vi vil
- PH målere for at sikre vi har rette ph for mæskning samt fermentering.
Summa sumarum: Sket meget siden vores gryde på kogeblusset, en si og ellers bare at brygge. Ikke god øl, men drikbar :-)