Gurkemeje
”Indisk Safran”
"Naturens led-medicin”

Planten:
Gurkemeje (Curcuma Longa) minder på mange måder om ingefær, hvilken den også er i familie med. Planten menes at stamme fra Indien, og der er også Indien der er hovedleverandør af Gurkemeje pulver, også kendt som “Indisk Safran”. Gurkemeje at let at dyrke i tempererede egne, men er ikke specielt velegnet til danske forhold, dog kan den dyrkes idendørs eller i drivhus, ligesom mange har succes med at dyrke den i læ eller op af en væg.

At sanke:
Gurkemeje vokser ikke vildt i Danmark.

Dyrkning:
Gurkemeje er en plante der ikke sætter frø, så det er fra plantens rod man skal udbrede den. Rødderne – som er det interessante for skabelse af gurkemeje pulver, er faste som kendt fra ingefær og indeholder en masse små knopper. Hver knop eller bule er grundlaget for en ny plante.

Planten kræver varme og masser af vand for at kunne spire, og hydroponiske anlæg er godt for gurkemeje.

Rødderne tager lang tid om at udvikle sig – op til 10 måneder, og først efter ca. 6 måneder ser man rødderne begynder at tage form. Men inden man kan høste rødderne er det som med hvidløg muligt at høste stænglerne, der er meget lækre og nærende.

Bruges til:
Gurkemeje er mest kendt som de gule farvestof, der indgår i Karry. Men Gurkemeje er bare meget mere da det bl.a. indeholder stoffet curcumin, der i stor udstrækning bruges i naturmedicin mod ledsmerter.
 
Som med andre pulver skal roden efter givning tørres (fugtighed under 18%), eller mugner den.

Særligt:
Der har været gennemført meget forskning om gurkemeje og de anti-inflammatoriske egenskaber. Urten er i århundreder blevet brugt som traditionel indisk medicin til behandling af sygdomme, hvor det i dag primært er i forbindelse med ledsmerter. Curcumin bidrager til at vedligeholde fleksible led, og Gurkemeje tabletter og piller sælges i stor stil som ernæringstilskud.

Gurkemeje består primært at stoffet curcumin, som påvirker centrale enzymsystemer i kroppen. Gurkemeje har også en rolle i forebyggelse af hjerteproblemer og -sygdommer, da det tyder på at det kan modvirke endotyl dysfunktion, der er årsagen til stigende blodtryk og blodpropper. For en type af kemoterapi tyder det på, at curcumin kan øge effekten af behandlingen. Dog tyder det også på, at stoffet kan nedsætte effekten af andre typer medicin. Sørg derfor for at fortælle din læge, at du indtager curcumin, hvis du skal i behandling for kræft.
 
Gurkemeje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk