Vandkvaliteten har stor betydning for øl kvaliteten, og mange bryggere gør meget for at forfine vandkvaliteten, andre ser det lokale vand som en del af deres specifikke smag.
Nogle benytter deminiraliseret vand i deres bryg, andre blander med almindeligt vand. Oftest er vand blødere i Jylland end på Sjælland, hvor der så skal bruges mere demineraliseret vand på Sjælland. Nogle bruge kildebvnd, andre osmotisk vand, men generelt er det mest ved de lyse øl, der mærkes en forskel.
Flere vandværker oplyser sammensætningen i deres vand hvorpå man kan modificere vandet i forhold til den bryg man ønsker, f.eks som beskrevet i flere brygger programmer. Men modificering bliver kunstig - bliver en kemisk modificering. Eneste metode vi bruger at at benytte godt og frisk vand, blødgøre det ved en kogning og intet andet.
OG - man bør naturligvis kun bruge fødevaregodkendte slanger, pumper, beholdere osv.! Sjældent den billigste løsning - for slange en endda meget omkostelig affære.