Rosmarin
”Middelhavets Ginseng”
Planten:
Rosmarin (Rosmarinus officinalis) er en flerårig krydderurt fra steppeplante familien. Der findes mange forskellige varianter af Rosmarin, flere med endda meget flotte blomster, og nye og mere robuste arter fremavles løbende.
Rosmarin stammer fra Middelhavslandene, hvor den gror i sandet jord tæt på kysterne, og den kan her bliver op til 1,5 – 2,0 meter høj og danne en hæk. Efter sigende kunne søfolk genkende de spanske og arabiske kyster på duften af Rosmarin. I Danmark bliver den sjældent mere end mere end 15 – 30 cm høj, kræver lunt sted for overnatning og bliver sjældent mere end 3 – 4 år gammel. Rosmarin har ofte blå blomster men der er også arter med hvide blomster.
At Sanke:
Rosmarin vokser ikke frit i Danmark og kan ikke sankes.
Dyrkning:
Rosmarin er velegnet til at dyrke i drivhus eller uopvarmet havestue, men kan også dyrkes lunt sted i haven. Dyrkningsmæssigt har den behov for sol, varme og lys samt næring, men den er ikke hårdfør i Danmark og dør selv når den gror lunt efter 3-4 år. Den formeres ved frø om foråret, og stiklinger i hele vækstsæsonen, og specielt nogle af de nyere sorter er bedre velegnet til det danske klima.
Bruges til:
Som krydderurt er den mest kendt fra det italienske køkken, men bruges f.eks. også i England til at pynte helstegte vildsvinehoveder med. Men ellers bruges Rosmarin både tørret og frisk til lam, fed fisk, grøntsager, fjerkræ og oksekød – og generelt går Rosmarin sig godt med hvidløg og persille ligesom Rosmarin bruges i eddike, snaps, shampoo, sæbe, parfume og kosmetiske produkter. Blomsterne bruges også tit i salat.
Selvom Rosmarin kan bruges frisk i supper eller på grillretter osv. er den helt store styrke ved Rosmarin ligesom andre æsteriske olie holdige krydderurter som tørret. Dels giver det en bedre smag mere som Rosmarin og mindre af græs/gran, men det gør også at krydderrierne kan gemmes og bruges hele året.
Særligt:
Rosmarin betyder ’duggen fra havet’, da den ved middelhavet ofte vokser nær havet. Rosmarin er bakterie og svampedræbende og stimulerer fordøjelsen af fedt og har desuden en antiseptiske virkning, der kan bidrage til at forlænge holdbarheden af fødevarer. Bruges ved hovedpine, for lavt blodtryk, dårligt blodomløb og stress m.m., og udvortes lindrer den smerter ved f.eks. reumatisme. Derfor kaldes Rosmarin også "Middelhavets Ginseng".
Medicinsk stimulerer den nervesystemet og kredsløbet, og Rosmarin har ry for at styrke hukommelsen, giver livslyst og er et symbol for trofasthed.