Klitrose
”Sandkystens blomst”
Planten:
Klitrose (Rosa pimpinellifolia) er en 15-50 cm høj, opretvoksende, løvfældende busk. Bladene er sammensat af et ulige antal småblade (uligefinnede), og de endestillede hvide og smukke blomster er fordelt over hele busken. Blomsterne har desuden en dejlig, mild duft. Senere danner busken hyben, som er kendetegnet ved deres mørkerøde, næsten sorte farve. Klitrose bliver på ca 10 år en meter høj. Frugterne bliver siddende på planterne længe, og kan plukkes helt hen til oktober.
Klitrosen formodes at være en såkaldt »istidsrelikt«, og har sandsynligvis været vidt udbredt i istidens åbne slettelandskaber, men Klitrose er udbredt i det meste af Europa.
At Sanke:
Klitrose er almindelig som vildtvoksende i Danmark specielt langs den Jyske vestkyst og omkring Limfjorden. Både blomsterne og frugterne, klitrose hyben er velegnede at sanke
Dyrkning:
Klitroser er som Hybenroser, rynket rose og Rosa rugosa alle roser som er ekstrem hårdføre og lette at dyrke i egen have. De formerer sig ved rodskud. Hybenrose eller også kaldt Rynket rose har rødviolette blomster og store flade røde hyben, og er ikke velegnet til snaps.
Bruges til:
Både blomsterne og frugterne er velegnede smagsforstærker og bruges hyppigt i kryddersnapse, hvor frugterne både indeholder sukker samt store mængder C-vitamin. Blomsterne giver en frisk duft af rose, og blev tidligere brugt til syltetøj, marmelade og vin. Normalt siger man, at det skal være hyben fra de hvidblomstrende klitroser til snaps, de røde blomster og de store hyben bruges til marmelade (de har nogle slim- og gelédannende stoffer i sig) og de små sortrøde klitrosehyben bruges til bjesk.
Særligt:
Hyben fra vores hjemmehørende rosearter har generelt et højt C-vitaminindhold. De anvendes i medicinalindustrien, bl.a. i produktionen af gigtpræparater, mens deres indhold af antioxidanter udnyttes i naturmedicinpræparater.