Krydderier
 

Krydderurter

Vi har en tradition i Danmark med at krydre vores fødevarer, herunder også vores øl. Mange krydrer kun deres mad med salt og peber, hvilket efter vores opfattelse er en decideret dårlig  udnyttelse af naturens muligheder for at skabe goumet-muligheder. Samme med øl: Humle er et u-undværligt og ABSOLUT vigtigste krydderi til øl - vi har det i alle vores øl selvom det teoretisk jo ikke er nødvendigt, men øl uden humle er (efter vores opfattelse) ikke øl men saftevand med krydderrier!
 
Humle skal til, og rette humle skal vælges, gerne fra egen humlehave - se mere under humler.Humle
 
Men derudover bør og kan øl krydres efter smag. Hovedparten af vores krydderurter dyrker vi selv, finder vi selv eller har vi adgang til selv. Jo fordelen ved at være håndbrygger: Så meget skal vi heller ikke have, men det at dyrke, finde, time høsttidspunkt osv. giver det at være håndbrygger et helt andet perspektiv, som går langt længere en det at mødes med gode venner for at brygge. Og kan man krydre øl kan man også krydre mad.
 
Krydderier kan groft sagt deles op i 4 grupper alt efter smag og styrke:

1: Den første gruppe består af stærke krydderier såsom chili, peber, ingefær, paprika, ramsløg, kvan, hvidløg og løg. Denne gruppe krydderier skal spises med måde. Personer der lider af maveproblemer, sure opstød, mavesår og halsbrand kan i de fleste tilfælde ikke tåle krydderierne i denne gruppe, og her giver det god mening folk selv tilsætter krydderurter også ud fra en sundhedsmæssigt perspektiv

2: Den anden gruppe er milde grønne krydderier, som timian, oregano, rosmarin, basilikum, perikon, citronverbena og koriander. Denne type krydderier kan bedre tåles af personer med sart mave end krydderierne i gruppe 1, men der kan alligevel være stor forskel i hvor meget man ønsker.

3: Den tredje gruppe er milde krydderier i form af stødt spidskommen, muskatnød, stødt koriander og stødt fennikelfrø. Krydderierne i denne gruppe virker fordøjelsesfremmende

4: Den fjerde gruppe er søde krydderier i form af kanel, nelliker, kardemomme, vanilje, gurkemeje og safran. Krydderierne i gruppe 3 og 4 kan umiddelbart tåles selvom man har sart mave, men smak og behag kan variere.
 
Sunde krydderier og krydderurter indeholder normalt antioxidanter og betændelseshæmmende stoffer, og krydderurter er naturens lille naturlige medicinskab. Jo ikke tilfældigt at de gamle lærte som medicinmænd uanset hvad disse blev kaldt forskellige steder (troldmand, magiker, heks, taumaturg, adept, fakir, marabut osv.) jo i stor udstrækning benyttede sig af krydderurter, dog også nogle steder tilføjet ritualer, tit religiøse eller lignende. Den kinesiske naturmedicin er nok særlig kendt, og mange krydderrier og krydderurter kommer da også fra Kina. I Kina betalte man ikke lægen når man var syg som kendt i bl.a. Europa, men man betalte når man var rask. Derfor var det om for lægerne at holde folk sunde.
Trods dette var gamle dage tyder moderne forskning også på, at krydderier og krydderurter også kan virke forbyggende mod en lang række sygdomme. Det er dog ikke alle krydderier og krydderurter, og der er er forsket på hvad der virker men reelt også hvad der er undersøgt tilstrækkeligt. Men det er dog sjældent at krydderurter ikke bidrager med antioxidanter, mineraler og vitaminer. Og så der er stor set altid en bonus til den lækre smag.


 
 
 
 
Krydderier (spices) og krydderurter (herbs) kan bidrage med fantastiske nuancer ved madlavningen, men nogle vil også påstå de kan ødelægge maden ved for kraftig brug, som nogle måske har oplevet med f.eks. Chilisuppe der bare er for stærk ligesom nogle elsker en godt humlet øl, andre synes den er for bitter. Men krydderrier er det der giver mad autencitet, originalitet og det pift der ofte gør hele forskellen. En yderligere bonus er, at forskning tyder på, at krydderier og krydderurter også kan have gavnlige effekter på vores sundhed.
 
Krydderurter (herbs) er oftest blade fra en planter, hvor krydderier (spices) oftest er andet som frøene, rødderne eller blomsterne. Både krydderurter og krydderier kan være friske eller forarbejdede som tørrede, ristede, udvaskede, snittede, pressede osv., og reelt er det kun et få-tal, der er mest velegnede/kun kan bruges friske. Det giver jo fantastiske muligheder for at dyrke, gemme og bruge hele året. Og det er vidt forskelligt hvad planten bidrager med: nogle gange hele planten, nogle gange kun en enkelt del (eller fortrinsvis en enkelt del) og ofte er høst-tidspunktet vigtigt. Også derfor det er spændende at dyrke, samle eller hente sine egne krydderurter og krydderier
 
De fleste krydderrier, nødder osv. skal tørres for opbevaring, for ristning osv., og ved brug af egne krydderurter såvel som egen humle er en dehydrator nærmest u-undværlig. 
Håndbryggeriet Humleporten | Ahornvænget 39, Hørning - DK | Tlf.: 27851369 | humleporten@invencis.dk