Danmark er et rugbrødsland, og det prduceres rug på ca. 60.000 hektar svarende til ca. 1/8 af hvede. Rug giver et stort udbytte ligesom den kan dyrkes på vores store og sandede arealer specielt i Vestjylland, men selvom svin godt kan spise rug skal mængden begrænses.
Rugmel har lavt proteinindhold, specielt ved begrænsning af kvælstofgødning, hvorfor rugbrød har svært ved at hæve (derfor tilsættes normalt også hvedemel til rugbrød). Det meste af det rugmel, der benyttes til bagning i Danmark er importeret for opnåelse af tilstrækkeligt proteinindhold, hvor en stor del af den dansk dyrkede rugmel bruges til foder.
Rug både som maltet og som umaltet er velegnet til brug i brygning af øl, dog sjældent i mere end 1/3 af den samlede maltmængde og ofte let ristet. I Finland er der en særlig klassisk øl, Sahti, der er baseret på rug og helt sin egen stil. Ellers findes rug i øl andre steder som i Tyskland og deres Roggenweizen, i Rusland Kvas og i Litauen Gira, der via rugen giver øllen farve og en krydret smag.