Vores øl / Double
En øl med masser af malt-smag, ret sart og kraftg, som tåler at aromaer spredes, og den bør derfor drikkes af glas med stor overflade i toppen, der dækker næsen når man drikker. Derfor er Carlice glas velegnet til sådanne mørke og kraftigt maltede øl, hvor man skal kunne dufte helt ned tl malten.
Double

Double (to af de hele)

Trappist ordenen opstod i Cistercienser klostret i La Trappe, Frankrig, hvor abbeden i 1664 mente, at munkene var blevet for liberale, hvorfor der blev indført strenge regler om nøjsomhed, og klostrene skulle være selvbærende. Selv i dag bruges ølbrygning til at finansiere vedligehold af klostrene. Trappist øl skal være brygget indenfor klostrets mure, og bryggeprocessen skal være udført eller overvåget af munkene. Ligeledes må bryggeri ikke være klostrenes væsentligste gøremål, og indtægter må alene anvendes til sikre klostres vedligehold. Kun få klostre må kalde deres øl trappist øl, modsat og ikke at forveksle med kloster øl, der bare er en varebetegnelse. De fleste trappist bryggerier brygger 3 - 4 forskellige øl: Peters øl - også kaldt ”fars øl”, der er en svag øl brygget til munkene for brug indenfor murene. På klostrenes egne udskænkninger ved klostrene kan man dog fra tid til anden købe denne øl, men sjældent en større oplevelse. Derudover har flere en Enkelt  - der minder om Peters øl - men ikke alle der har den. Doublen har de fleste, der er en kraftig og mørk øl med nøddesmag og gæret en 2. gang på flasken. Triple, der er den stærkeste, lys øl med ekstra og kraftig karbonering, således smagen af alkoholmængde dæmpes. Endelig har flere en quadrupel, der bare er mere af alt, også smagsoplevelse.
 
De fleste Trappist bryggerier er nu placeret i Belgien (6 i alt i Belgien) – og efter vores opfattelse de bedste. Belgisk øl har samtidig en tradition med stærke øl, givet grundet spiritus forbuddet på barer, der var gældende fra 1919 – 1983, som gav efterspørgsel på stærke øl.

Et af de vigtigste ingredienser ved trappist øl er den specielle Trappist gær, der gerne fungerer ved lidt højere temperatur, gerne producerer frugtagtige estere, krydrede phenoler og højere alkohol. Derfor skal gæren også have noget at arbejde med! Vores double har foruden trappist gær to af det hele: To basismalte, to special malte, to ikke-byg malte, to krydderurter og to humler både som bitterhumle og som aroma humle – og endelig gennemfører vi gæringen i to tempi. Specielt de ristede kastanjerne bidrager med en dyb lettere sød smag, som er kendetegnet for de søde og kraftige doubler, men dette suppleres stærkt af den ristede bøgetræs frugter, (bog), der giver en snert af nødder. En Double øl inspireret af belgiske Trappist øl, der omhandler meget smagsfuld og ikke specielt kraftigt humlede øl. Bør ikke serveres kold, gerne 12 - 15 grader, og fungere foruden som aperitif også særdeles godt til oste, til desserter og til kraftigt kød som grill mad, lam og steaks. 
 
En mørk og meget maltet øl på 7,5%, en farve på 50 EBC og en bitterhed på 25 IBU. Bitterhed skabes af de to tyske humler skabt på forsknngscentret i Hüll: Taurum og Perle. Aromaen skabt af de to noble tyske humler Spalter og Tattnanger. Havre malten bidrager med dejlig fylde i skummet, hvor rugmalten giver en dyb smag. Men fyldigheden er primært fra de kraftige malte samt de ristede kastanjer og de ristede bog fra bøgetræet. 
 
Double
 
Kastanie – eller ægte kastanje som vi anvender og ikke den giftige hestekastanje, blev indført til Danmark i det 18. århundrede, og blev plantet i dyrehaver og parker, da det er et meget smukt træ.  Kastanietræet har dog ingen værdi for landbruget, men har tidligere været yndet til vildt specielt hjorte grundet det høje fiberindhold. Tidligere samlede landmændene også kastanjer som vinterfoder til køer og heste, men i dag bruges hverken træet eller frugterne. Men det er kun ægte kastqanje, der kan bruges og denne er langt mindre udbredt end hestekastanje, som mange har i haven, og som mange i deres unge dage har prøvet at lave små figurer af.

De små danske kastanjer kan spises rå, men de store udenlandske skal ristes eller koges. I Danmark modner kastanjerne ikke og er derfor ret bløde selvom det er en nød, men udenlandske er hårde grundet solen. Ægte kastanje er en anden frugt, hvor frugten har mange små, fine hår modsat hestekastanje, der har få hårde pigge. For at kastanjerne kan bidrage med en dyb og lækker smag som kende ved ristede kastanjer, skal de først tørres, derpå rense og endelig ristes ved 300 grader ca 30 minutter eller trumleristes i kafferister, inden de kan bruges i doublen til skabelse af en dyb og sødlig lægger smag.
 
Bøgetræets frugt hedder bog, og kan samles om efteråret, hvor den stor set giver frugt hvert år. Hvert fjerde år giver bøgen særligt mange frugter hvilket kaldes Oldenår.

Inde i bogen sidder der to små trekantede nødder, der har en brun skal. Efter tørring kan skallen pilles af og de lyse nødder kan spises direkte. Men de får en kraftigere smag, når de ristes let til de er lysbrune, hvilket går sig rigtig godt i Doublen. Men grundet bogens høje syreindhold skal man begrænse brugen af bog specielt når bøgens nødder ristes og bruges som en slags ”skovmüsly”. Men ved brug i øl er dette ikke noget problem, dels vaskes syren ud ved urt-kogning, dels skal der kun bruges begrænset mængde.
 
 
 
Double
Håndbryggeriet HUMLE Porten