Øl brygning / Måle enheder / Farve
Farve på øl
 

Farve

Farven på øl er oftest det første man ser på, når man køber en øl. Måling af farven sker ved spektroskopi ved bølgelængden 430 nm.

I Europa bruger vi enheden EBC (European Brewing Convention) til bestemmelse af farve, hvor man internationalt og i USA bruger SRM (Standard Reference Method). Det er dog samme målemetode – kun skalaen er forskellig:

SRM = EBC * 0,508
EBC = SRM * 1,97

Endelig er der en anden skala kaldt Lovibond, men den bruges typisk til bestemmelse af maltfarve i USA, hvor Europa også benytter EBC for definering af malte.
 
Malttyperne bestemmer farve f.eks:

Pilsner malt, som er den mest nænsomme ristede malt og som indgår i næsten alle øl. 3 - 5 EBC.

Wiener malt, ikke så almindelig, men blid og lys. 6 – 10 EBC.

Munchner malt, som er en mørkere basismalt og meget brugt. 15 - 20 EBC.

Hvede malt er typisk også lyse: 3 – 7 EBC.

Karamel maltene er mørkere og giver ofte både smag og farve. Ligger typisk på 100 – 250 EBC.

Chokolade maltene som ristes fugtigt for opnåelse af chokolade, nødde elle kaffelignende smagsvarianter ligger typisk på 500 – 700 EBC.

Sort malt til anvendelse i stout, porter, dobbeltbock osv. er ristede ved høje temperaturer og giver en EBC på helt op til 1200 – 1500 EBC.

Oftest er øl dog sammensat af forskellige malt typer, og det kan være svært at forudsige en farve da mange ting spiller ind som bryggetid, mæsketemperatur, malttyper osv. Den færdige øl ligger typisk på 2 – 250 EBC, dog reelt fra 2 til knap 100 EBC.

Ofte karaktiseres øl efter sin farve i folkemunde, som en lys øl, mørk osv., og farven er oftest det der beskriver øl styrkest selvom f.eks bitterhed har større indflydelse på smagen. Men farven er utrolig vigtig, og netop øl giver et utal af variationsmuligheder. Nedenstående skeme er vejledende da der indenfor stor set alle typer er et utal af varianter,og en god enkel beregner af farve ses HER.
 
For beregning af farve på sin færdige urt bruger vi formlen:
 
MCU = (Vægt af malt I lbs) * (Farve på Malt i Lovibond) / (volume in gallons)

MCU = (Vægt af malt * 2,2046) * (Farve på malt / 1,97) / (Volumen på færdig urt * 0,264172)

MCU = 4,24 *Vægt af malt (kg) * Farve på malt (EBC) / Volumen på færdig urt (liter)

EBC farve færdig øl = 2,94 * (MCU^0.6859)
 
Ønskes en grov tommelfingerregel passer følgende formel nogenlunde - men kun nogenlunde:
 
EBC farve færdig øl = 5 * Farve malt (EBC) * maltmængde (kg) / Liter færdig øl
 
 
Øltyper - farve
 
Farvekala
Håndbryggeriet HUMLE Porten