Vores øl / Amber Altbier
En smuk øl med masser af maltsmag og strejf af perikon. Øllets farve kommer særligt til udtryk hvis lys kan spille i øllet, hvorfor et tyndere glas med flere tykkelser er velegnet, og pokal glas er velegnet til Amber Altbier.
Amber altbier

Amber Altbier

Amber ale – eller rav farvet øl, er en betegnelse på øl, der primært anvendes i Australien, Frankrig og USA for blege, rødlige øl baseret på amber- og krystal malt. Den tyske pendant lignende øl er Altbier fra Nordvest Tyskland med oprindelse fra Schmacher Brauerei i Düsseldorf, der åbnede i 1838. Altbier er en overgæret øl, der skiller sig ud fra de klassiske undergærede øl, der er fremherskende i Tyskland. En mørkere kobberfarvet øl oftest baseret på Wienermalt, lagret ved lavere temperatur end normalt for engelske ales, som giver mere rund smag lidt som kendt fra de undergærede øl.
 
Humle Portens kombinerer disse typer med vores egen tolkning i vore egen Amber Altbier - eller som vi også kalder den "Rød Rav". En flot rødlig og mild øl, der har en frisk smag, der har en alkoholprocent på 6,1%, en farve på 25 EBC og en bitterhed på 30 IBU.
 
Humlerne i urtprocessen  i Amber Altbier er baseret på de tyske typer. Foruden den tyske bitterhumlen Taurus indgår de tyske ædel- eller noble humler Spalter og Tattnanger. Taurum er en kraftig bitterhumle udviklet på Humle Institutet i Hüll, Tyskland, hvis styrke primært er det høje indhold af alpha syre, men også Myrcen, der giver en herlig parfumeret smag – også derfor Paulaner bruger Taurum til deres Oktoberfest bier.

Spalt eller spalter er en af de fire ædle humler, stammende fra det mindre område Spalt i Tyskland. Udbyttet er lavt, hvorfor der på forskningscentret i Hüll er lavet en mere effektiv og stærkere Spalter Select, der har samme smag. Giver en herlig mild og let krydret blomstersmag, og kan på mange måder minde om to andre noble humlearter: Saaz og Tettnanger. Spalter har lidt af alt - men mange æteriske olie, og har derfor en nuanceret smag.  Tettnanger fra Tettnang ved Bodensee i Tyskland ved Schweiz er en anden af de noble humler, der minder lidt i smag om Spalter, men har større udbytte. Bruges også trods det lave alpha syre indhold som bitterhumle specielt i lagerøl grundet stort indhold af farnesen olie.
 
Endelig er der også tilsat Cascade humle som smagshumle. Cascade humlen er en Amerikansk type, udviklet i 1972 ved en krydsning af den engelske Fuggle og den Russiske Spicyness, der har resulteret i en herlig aroma humle med kraftig smag af citrus, grape, mango. Har både højt indhold af Myrcen og Fermesen, og velegnet til at give frugt-smag til øllet – samt frisk frugt-duft til skummet
 
Derfor er Cascade humlen også velegnet at tilsætte i gæringen som tørhumle, lige kogt af i tre minutter og derpå klar til gæringen. Given en frugtagtig nærmest citron-lignende duft i skummet, der er herlig frisk når øllen drikkes.
 
Udover de rødlige malte og wienermaltens karakteristika, er denne øl i flere omgange krydret op med prikbladet perikon. Et herligt og særligt aromatisk krydderurt, der giver en frisk, og frugtagtig smag i øllet. Ligeledes tilsættes der knuste perikon blomster (røde) under gæringen sammen med rødder fra Tormentil (svenskrød), således der fremkommer en særlig flot naturlig rødlig farvenuance, som kendes fra prikbladet perikon, når man gnider blomsterne mellem fingrene.
 
Amber altbier bør nydes ved 10 - 14 grader, og udover at Amber Altbier er lækker en lun forårs- eller sommerdag, er Amber altbier velegnet til brød og kylling, fiskretter, italienske retter, krydret mad desserter med frugt.
 
Amber Altbier
 
Perikon (Hypericum) er en flerårige løvfældende urt eller halvbusk med 40 – 60 cm opret og stiv vækst og et kraftigt og dybtgående rodnet.  Bladene er modsatte og helrandede med talrige små, sorte prikker (kirtler), blomsterne er gule og 5-tallige med mange støvdragere. Perikon er en planteslægt med ca. 370 arter som overvejende gror i tempererede egne, dog er der også flere arter i tropiske højbjerge

I Danmark vokser syv arter, hvoraf de almindeligste er prikbladet perikon (Hypericum perforatum) og kantet perikon (H. maculatum). Begge arter træffes hyppigt på lysåbne skrænter, overdrev og i vejkanter. Alle Perikon planterne ligner hinanden med gule blomsterknopper og kronblade, der giver rødt farvestof – Hypericin, når de knuses. Prikket Perikons oprette stangel er svagt 2-kantet, hvor kantet Perikon har firekantet stangel og buttede bægerblade næste som vinget Perikon, hvis stangel er 4-vinget. Perikon blomster sent på året, typisk fra start af juli, hvorfor det også er en særdeles smuk plante i haven.

Perikon er en krydderurt, et farvestof og en lægeurt. De u-udsprungne knopper bruges til fremstilling af smukke og velduftende kryddersnapse, ligesom planten kan give smuk farve til øl og mjød. Når de gule blomster knuses kommer der et kraftigt rødt farvestof frem, det ved tilsætning i en urt som aroma giver en smuk farve og perikon duft.

Perikon bruges også i naturmedicin, da det røde farvestof hypericin efter sigende har en gunstig virkning på inkontinens og mod depression, og da Hypericin er i alle Perikon planter har de været yndet ved brygning. Perikum har også virkning på blodtrykker, hvor mange anvender perikum tabletter mod for højt blodtryk, mens andre (primært i England) advarer mod Perikum ved for højt blodtryk. Nyere forskning har dog indikeret, at stoffet Hyperforin, der kun findes i prikket Perikon, har en mere aktiv egenskab for depressionshæmmende foranstaltning, men Hyperforin forekommer i variabel mængde i forhold til indholdet af hypericin. I dag bliver ekstrakt fra Perikon solgt under navnet ”Hyperikum” eller ”Perikum”, også kaldet “den grønne lykkepille”.
 
Perikum kaldes også Johannesurt eller Skt. Johns Urt efter Johannes Døberen, idet plantens røde saft skulle symbolisere martyren Johannes’ blod. Olie af hyperikum kendes også som Johannesolie. Ifølge folketroen skal perikum plukkes Sankt Hans nat, hvis man vil have fuld udnyttelse af perikons kraft(Sankt Hans er en fordanskning af Johannes). Den ene brygger i Humle Porten hedder faktisk John, og Perikon er derfor også heraf særlig interessant.
 
Tormentil er en urt, der vokser på enge, heder og i skovbryn over det meste af landet. De smukke gule blomster kommer i juni, og Tormentil står med blomster helt til august. Det er dog ikke blomsterne, men roden, vi bruger, som også er kendt ved kryddersnaps fremstilling.

Rodet kan hentes hele året, da den ikke er afhængig af blomsterperioden, men det er bedst i vinterhalvåret. Tormentil har en meget kraftig rod, hvor store og gamle planter kan have et rodnet på op til ½ kilo. Skæres disse rødder i tynde strimler kommer en rød farve frem, deraf Tormentils andet navn ”Blodrød”, som den bl.a også hedder på svensk.

Men på samme måde som blomsterne fra Perikon er afhængig af ethanolen i øllen for at kunne give farve, er Tormentil det også. Derfor giver det ikke farve at tilsætte Tormentil i urt-kogningen, men det det skal med under gæringen, hvor der skabes alkohol. Perikonblomsterne er i urten sammen med Tormentil indtil 1. omstikning, men Tormentil’en bliver længere tid på lagringstanken for at skabe farve, således at den færdige Amber Altbier er en smuk rød-rav farvet krydderøl.
 
Håndbryggeriet HUMLE Porten