Vores øl / Trolden
Trolden er en pale ale type som lysere type med maltsmag og moderat humlesmag, der dog har kraftig smag af hasselnød. Pale ales og bitter serveres oftes i Pint glas, men grundet aramaerne fra Troldhassel nødderne vil tulipan- og pokal glas også være velegnede.
Pint

En Pale Ale, en bitter

Pale Ale er en klassisk overgæret engelsk øl, der som navnet antyder er gylden og ret lys øl, hvorfor typen også kalde ´Blonde´ i Belgien. Tidligere var malten og dermed øllen mørkere, da malten blev tørret over åben ild i køllen, men fra midten af 1700tallet begyndte man at bruge koks til at tørre malten med. Koks blev almindeligt allerede fra 1664, men det var ikke før 1703 at navnet Pale ale blev brugt. Pale ale har middel bitterhed selvom Pale ale også blev kaldt ´Bitter´, og fra 1830erne har Pale ale og Bitter været brugt synonymt. Pale ale/bitter har normalt også højere bitterhed en f.eks. Porter og datidens populære øl "Mild", men lavere end IPA. Når man på en bar i Storbritanien bestiller en ”Pint of beer” er det oftest en ”pint og bitter”, hvilket er 0,568 liter bitter- eller pale ale.

Humle Portens ´Trolden´ er en Pale ale type, der dog er krydret med hasselnødder fra Troldhassel træet. Troldhassel er egentlig en klon, som er opstået ved naturlig mutation af almindelig hassel. Iagttagelsen af denne klon blev første gang gjort i England i 1863, og planten blev senere indført til Danmark. Troldhassel fremstår mest om sommeren som en grøn og ret kedelig busk i haven, men og vinteren har den sin storhedsperiode med de krogede grene og snoede stammer, der leder tankerne hen på trolde. Ingen anden busk i haven har et så kroget grensæt. Et sandt troldetræ!

Troldhassel kan godt give nødder, men det sker ikke så tit, og reelt er der mange år man slet ikke får frugter. For at kunne få frugter kræves, at der er andre buske, gerne almindelige hasselbuske i nærheden, og mest når der er milde vintre. Troldhassel har indrettet sig så uheldigt, at hanraklerne og hunraklerne ikke er klar til bestøvning samtidig, men er der andre hasselbuske i nærheden kan bestøvningstidspunktet tilpasses andre hasseltræer.

De første troldhassel nødder, som modner, er dem med orm i. De falder af buskene, og når der er nødder på jorden er det tid til at holde øje med nødderne på busken. Det optimale tidspunkt at plukke dem på er, når de begynder at sidde løse i haserne, men inden de falder ned, oftest i september - oktober.
Friske nødder smager godt, men tørrede nødder smager bedre. Derfor plukke vi også friske bær, der straks tørres og knækkes, hvor skallerne fjernes fra nødderne. Derpå ristes nødderne let for at give mere creamet og let bitter smag.

Troldhassel giver associationer til trolde - og her glade og gode trolde. Trolde har i mange hundrede år spillet en central rolle i nordiske folkefortællinger og folketro. Disse mystiske væsener bor i huler og har et karakteristisk groft og ofte ondt udseende, og i den nordiske mytologi anså man dem for grimme, deforme eller på anden vis anderledes, og man kalde grimme eller deforme børn for troldeunger fremkommet ved at troldene havde været der og byttet et menneskebarn ud med en troldeunge. Man skulle være varsom, når det kom til trolde, for det var onde væsener. Men Thomas Dam fra Gjøl ved Limfjorden havde en anden opfattelse af hvordan en trold skulle være: Den skulle være venlig, kærlig og glad, og den skulle bringe glæde og lykke i stedet for sorg og ulykke. Det er sådan Troldeøllen er - en lykke-øl!

Troldene fra Gjøl havde en særlig aftale med kromanden på Gjøl. Når troldene forlod troldebjerget og begav sig til kroen, kunne de mod at holde kælderen ren og fin drikke øl-slanterne fra gæsterne, og selvom dette var begrænsede mængder passede det troldene fint, for troldene drak kun med mådehold, da sand lykke kommer fra hjertet. Derfor havde kroen på Gjøl også altid en udsøgt og velholdt kælder, for troldene gjorde et fint stykke arbejde, der er enhver brygger misundelsesværdigt – for ikke alle bryggere, der er lige gode til at holde orden og renlighed!
 
De engelske Pale ale - eller Bitter, minder på mange måder om de øl danske Hvidtølsbryggerier bryggede før introduktionen af undergærede øl i 1880, og det var givet øl som denne Gjøltroldene fik, når de besøgte den gamle og berømte kro på Gjøl ved Limfjorden.

Humle Portens 'Trolden' har en alkohol procent på 5%, og en karamel farve på 30 EBC. Selvom Trolden er let bitter med en bitterhed på 35 IBU, bidrager troldhassel yderligere med en smule bitterhed.

Både Gjøltroldene og kroen på Gjøl er ikoner ikke bare på Vendsyssel og Danmark, men kendte i hele verdenen, og netop Lykketrolden er indbegrebet af Humle Portens pale ale/bitter.
 
Trolden - en bitter
 
I 1930erne skabte fiskeren, bageren og trækunstneren Thomas Dam den første Gjøl trold som værende en træfigur skabt ud fra sit eget spejlbillede. Thomas Dam havde ikke råd at købe julegaver til sin datter og skar en træfigur til hende, og da de andre børn på Gjøl så trolden ville de også have sådanne trolde. Thomas Dam blev født i 1915 af en fisker på Gjøl, og var det ikke fordi han var lille og svag, var han givet også blevet fisker som alle andre, men han kom derimod i lære som bager. Efter uddannelsen fik han arbejde som konditor i København, inden han tog tilbage til Gjøl. Lige fra barnsben havde Thomas Dam snittet træfigurer og havde både et udtalt talent og fingerfærdighed for dette, og både gennem krigen og i efterkrigstiden erhvervede han sig af at sælge træfigurer på markeder og tivolier.

Omkring 1950 besøgte han sin bror, der var flyttet til USA. Her fik han øjnene op for en teknik, hvor man lavede figurer og dukker af naturgummi, og denne teknik tog han med hjem til værkstedet på Gjøl. Her begyndte han at lave store trolde, dyr, julemænd og andre mærkværdige skikkelser i op til fem meters højde, der bl.a. blev solgt til tivolier. Men Thomas Dam tumlede samtidig med en ide: Han ville skabe en troldefigur, der ikke var, som trolde normalt er, men en rar og sød trold, der bragte lykke!

Efter mange års eksperimenter med at finde den helt rigtige troldefigur til en lykketrold var den der pludselig. Lykketrolden.
Thomas Dam levede fortsat af at lave store dukker, så han havde slet ikke i tankerne, at den lille trold kunne sælges, hvorfor han bare forærede dem til sine børn som gave. Først da en forretningsforbindelse så Lykketrolden i hjemmet på Gjøl kom der gang i forretningen, og i 1959 var Lykketrolde skabt.

I 1963 blev den amerikanske kvinde Betty Miller verdensberømt, da hun som den første kvinde fløj alene over Stillehavet. Hendes tur i et lille fly fra Oakland i Californien til Brisbane i Australien vakte stor opsigt, og nyheden nåede også til Det Hvide Hus i Washington, hvor præsident John F. Kennedy selvfølgelig måtte overrække hende en medalje for den modige rejse. Omgivet af fotografer og journalister spørger præsidenten, om hun ikke var bange på den lange tur: ”Nej”, svarede Betty Miller, ”for han passede på mig hele vejen”, fortsatte hun mens hun hev sin Gjøl Lykketrold op af tasken og viste præsidenten og hele verdenspressen. Trolden hed Dammit. Selvom der allerede fra 1959 havde været gang i salget af Lykketroldene i Skandinavien, var dette starten på et sandt eventyr med denne glade trold, og ”The Good Luck Troll” - som trolden hed i USA, blev i 1963 kåret til årets legetøj af US Toy Association.

Men så kom kopisterne, og selv Dams egen samarbejdspartner i USA begyndte at producere billige kopier, og Dam som værende kunstner og ikke decideret forretningsmand måtte sande, at det ikke var muligt at forsvare sine rettigheder. Det amerikanske marked blev oversvømmet af billige trolde, der snyltede på Gjøltroldenes gode navn og historie, og disse produkter blev solgt under navne som Wish-niks og Lucky Snooks.
 
Gjøltroldene havde deres store internationale gennembrud i 1960'erne med stor produktions af troldene i Gjøl, men de efterfølgende år var der stagnation og endda perioder med kriser. Af uransagelige årsager kom der dog et enormt comeback i 1990'erne, som igen satte den lille glade trold på verdenskortet. Selvom Thomas Dam først tabte rettighederne til sin Lykketrold i tresserne, vandt selskabet Dam Things Holding dem tilbage flere år efter Thomas Dams død ved endnu en retssag i 2007, og i 2016 kommer det amerikanske filmselskab Dreamworks - der har instruktøren Steven Spielberg som medejer, med en storstilet animationsfilm om trolden fra Gjøl i biografer over hele verden. Samtidig åbner et Troldemuseum på Gjøl med beskrivelse af hele historien om Thomas Dam. 

Men Gjøl kro og området er kendt fra andet: Syv år efter Thomas Dam var født kom journalisten Hans Kirk til Gjøl for at besøge nogle fra hans familie, der som fiskere var flyttet til Gjøl fra Harboøre. Fiskerne havde i nogle år fisket fra Gjøl om sommeren, men havde nu besluttet sig for at slå sig ned på Gjøl permanent. De var fiskere, og som andre tilflyttere fra Harboøre stærkt præget af Indre Mission, der kom i konflikt med den mere lyse og frie grundtvigske tro, der herskede på Gjøl. Den unge journalist flyttede ind i et kvistværelse på kroen, gik stille omkring i byen, hvor han deltog i lidt fiskeri, i nogle møder herunder også i missionshuset, og Hans Kirk skrev i 1926 og 1927 to kronikker i Ekstra Bladet, der var forstadier til hans store og berømte roman ”Fiskerne” fra 1928. ”Fiskerne” beskriver konflikten mellem de tilflyttende meget missionske vesterhavsfiskere og de oprindelige Gjølboer med deres lyse grundtvigianske livsanskuelse. Ved udgivelsen skabte romanen nærmest lunchstemning bland nogle af de skildrede i bogen, men med over 400.000 solgte eksemplarer på 14 sprog er ”Fiskerne” den mest solgte danske roman.

I 1975 – 1977 besluttede DR sig for at filmatisere ”Fiskerne” i en TV serie på seks afsnit med en samlet spilletid på seks timer, indtil da DRs dyreste og mest ambitiøse projekt med 30 tv-folk, 60 skuespillere og 400 statister. Men filmen blev optaget mange andre steder end på Gjøl, og det eneste, der kunne bruges på Gjøl var kroen, som også spiller en væsentlig rolle i "Fiskerne".

Kroen måtte lukkes i de to måneder optagelserne stod på, men som den daværende ejer Erik Mortensen sagde: "men hvilke 2 måneder - jeg har aldrig solgt så mange bajere". Så troldene må have været på overarbejde :-).

Både Gjøltroldene og ”Fiskerne” har gjort Gjøl kro berømt - specielt deres stegte ål, og Humle Porten Trolde øl gør sig da også særligt godt til stegte ål, fisk og lette retter.
 
Den ene af Humle Porten bryggere er som Gjøl troldene opvokset ved Limfjorden med tætte relationer til fjorden og livet omkring Limfjorden.
 


 
 
 
 
 
Trolden
 
Håndbryggeriet Humleporten  | humleporten@gmail.com